Aflat în vacanță, acasă, la Constanța, Nicolae Forminte nu are timp de relaxare. Telefoanele sună continuu, problemele de sănătate ale fetelor trebuie rezolvate, grijile pentru noul ciclu olimpic au început deja. Antrenorul lotului speră însă că cele două medalii de la JO să fie un gir al capacității sale profesionale. Antrenorul Nicolae Forminte vorbește despre suspiciunile cu care s-a confruntat Cât de importantă e vacanța? Era nevoie de o modalitate de a ne descoperi pe noi, așa cum suntem și nu cum am fost percepuți până acum, ca subiecți de îndoieli și suspiciune. Suspiciune legată de ce? De incapacitatea profesională, o îndoială care a planat la toate nivelurile, asupra sportivilor și a antrenorilor, pentru că așa suntem noi, neamul lui Caragiale, „să se revizuiască primesc, dar să nu se schimbe nimic”.
Ce urmează? Încercăm să rezolvăm problemele de sănătate ale fetelor care au mers așa, accidentate, la JO, și să vedem în ce măsură s-au recuperat. Apoi să hotărâm competițiile la care mergem, cele la care renunțăm.
Prioritățile de acum? Sănătatea fetelor și procesul de instruire. În acest moment, competiția nu este o prioritate pentru mine, dacă primele două funcționează, și partea de concursuri e acoperită.
Â
Nu doar un tip care mută saltele
Cel mai plăcut moment al JO? Clipa în care Sandra a terminat solul. Această medalie s-a constituit în mult mai multe titluri pentru că au activat toate medaliile la care am contribuit, mai mult sau mai puțin, din 1993, de când am venit la lot. Reușitele de acum au demonstrat că în această perioadă chiar mi-am adus contribuția și nu am mutat saltele prin sala de gimnastică.
Rezultatul e satisfăcător? Voi fi mulțumit când vom câștiga 6 medalii de aur. Obiectivul meu, că tot sunt acuzat de tot felul de analiști că sunt modest, este să obțin șase medalii de aur. Pentru asta trebuie să ai materialul uman pe care să-l modelezi.
Cum vedeți acum JO? Beijingul îl văd ca pe o linie de start, punctul de sosire fiind Londra. Patru ani înseamnă foarte mult, mai ales că sunt și reglementările care spun că o gimnastă nu poate să concureze dacă nu a împlinit 16 ani. Vom avea o arie și mai restrânsă de selecție. Nu depinde nici de Forminte, nici de federație, pentru că peste noapte nu poți aduce copile pe care să le faci gimnaste și care să facă și 16 ani în doi ani.
Antrenorul îmbină momentele de muncă cu cele de destindere
Junioarele pot crește natural
Un lucru pozitiv pentru Londra 2012? Plecăm cu avantajul de a avea un nucleu de senioare, iar, teoretic, junioarele care vin din spate nu vor mai fi forțate, și creșterea lor va fi naturală.
Le alegeți pe junioare? Nu, noi suntem antrenori, nu selecționeri. Federația evaluează junioarele, noi lucrăm cu materialul care ni se dă.
Generația care vine a concretizat la Europene… Până nu văd ce pot, nu mă pot pronunța. Ce știu e că dacă Nistor se va retrage, nu există o junioară care să-i ia locul. Să nu uităm că junioarele din SUA fac pasul spre seniorat la 60, 61 de puncte, iar la noi trecerea e la 54, 55. Ori cine crede că în gimnastică poți crește 5 puncte într-un timp scurt, nu știe ce vorbește.
"Mă bucur că nu i-am dezamăgit pe cei ce au crezut în mine, pentru că pe cei ce nu au crezut, cu siguranță i-am dezamăgit."– Nicolae Forminte, antrenor lot olimpic
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER